MODERN MEDITERRÁN CSALÁDI HÁZ 2

Egy földszint+emeletes modern mediterrán családi ház tervezésére kaptam megbízást. A moden ház kereken 500m2 hasznos alapterület 4 állásos garázs helyiséggel rendelkezik.

Építtető kérésére esztétikus, nagy üvegfelületekkel megjelenő, travertin homlokzati mészkő burkolattal ellátott, antracit tetőcseréppel fedett medencés családi házat terveztem.

A telek saroktelek ezért két utcáról történő bejárást biztosítottam.

Földszinti helyiségek:

o   Nappali+konyha+étkező: egy légteres és az oldal/hátsó kertre nézz, közvetlen kertkapcsolattal rendelkezik, az utcáról védett belátás, széltől védett részben fedett kialakítást terveztem, mérete a kinti terasz asztalhoz igazodik, jól bútorozható kényelmes. A külső és belső padlószint azonos magasságon.

o   Konyha: nagy felülettel beépített gépekkel terveztem, konyhaszigetes kialakítási lehetőség megvalósítható, a munkapult nagy bárpult szerű kialakíthatóság biztosított valamint a reggelik itt kényelmesen elfogyaszthatóak

Építtetői kérésre a konyha úgy lett megtevezve, hogy üvegfallal leválasztható legyen, ezért harmónika üvegfalat és rejtett tolóajtókat terveztem a helyiség elszeparálására.

o   Étkező: 10-14 fős étkező asztallal lett megtervezve a teraszhoz közel. A helyiségben a nagy sarok teraszajtó kellő fényt, tágas teret és jó szellőztetést tesz lehetővé.

o   Előszoba: tágas, babakocsi elhelyezésére alkalmas, jól bútorozható, a garázsba való átközlekedési lehetőség biztosított. Egyszerre 4-5 fő befogadására laklamas és innen nyílik a különálló Wc és a dolgozó szoba is. Az előszoba a Vécsey utcáról és a belső udvarról is megközelíthető.

Elhelyezkedése nagyon fontos a lakás jó használhatóságát biztosítva ezért mérete ehhez igazodik.

o   Dolgozó: a bejárati ajtóhoz közel lett elhelyezve, tekintettel arra, hogy így akár cipővel is használható helyiség és ügyfél fogadására is alkalmas, hiszen a ház többi részén nem kell keresztül vinni az ügyfelet így a privát részei a lakásnak védettek és tiszták maradnak. Fontos szempont volt, hogy kanapéágyas vendégszobaként is tudjon funkcionálni ezért a berendezése így lett kialakítva és megtervezve.

o   Wc: kialakítása során a szellőztetés közvetlen módja ablakkal megoldott, jól bútorozható.

o   Háztartási és gépészeti helyiség: két helyiségben van kialakítva közvetlen egymás mellett a lakástól elszeparáltan, mérete a szükségestől némileg nagyobb a későbbi háztartási dolgok ide történő lepakolása miatt

o   Garázs: 3 állásos kialakítású, a tervezői javaslat és a Főépítésszel történt egyeztetést követően a garázsajtó az oldalkert felől nyílik, nem közvetlenül az utcára. A garázs előtt fedett előteret terveztem így a főbejárati ajtón való beközlekedés eső esetén is védetten történik majd. A garázs hosszát úgy valósítottam meg, hogy a teljes szélességében polcozási lehetőség megvalósítható legyen a munkaeszközök és egyéb dolgok pakolására.

o   Udvar: 180cm magas kerítéssel védett, de kétszárnyú kapuval történő bejutás lehetséges. Az utcáról védett kialakítású, sok zöldfelülettel rendelkező területet igyekeztem kialakítani.

o   Lépcső: nagyon fontos szempont a kényelmes, jól járható tágas, fényes lépcsőház kialakítása egy családi ház során, hiszen mindennapos használata van. A lépcső tér tágas, látványos, a nappaliból igen jól mutató területe a lakásnak mivel oldalfallal nincs lehatárolva. Nagyon pazarul mutat majd.

o   Hálószoba: a nappaliból a gardrobon keresztül nyílik, tágas 200*200cm ágy lett bele tervezve öltözködő puffal, földig érő terasz ajtóval ellátott, közvetlen fürdőszobával kapcsolódó helyiség.

o   Gardrob: tolóajtóval kialakított helyiség, 70cm széles mennyezetig polcozott.

o   Fürdőszoba: legfontosabb szempont a tágasság és a világosság volt a tervezés során ezért közvetlen terasz kapcsolattal rendelkezik. A teraszajtó előtt egy szabadon álló kádat terveztem ami szintén luxus körülményeket biztosít a fürdéshez. A helyiségben kétállásos mosdó és Wc valamint üvegfallal leválasztott zuhanyzó helyiség is található.

Emeleti helyiségek:

o   1 terasz: a közlekedő folyosóhoz valamint mindkét szobához közvetlenül kapcsolódó helyiség. mérete optimális, nem volt egyedi kérés ezt illetően.

o   2-3 szoba: gyerekszobák. A szobák felosztása terv szerinti. Minden helyiségnél nagyon fontos szempont a jó bútorozhatóság kialakítása amit a berajzolt berendezési tárgyak méretarányosan mutatnak.

o   Fürdő: az emeleten közös fürdő van kád+Wc+mosdó kialakításban. A helyiségben egy beépített bútor is jól elfér majd a piperetárgyak tárolására.

o   Gardrob: a földszinti gardrobtól jóval nagyobb tágas helyiség a ruháknak

 

·        Gépészet:

o   Fűtés: kondenzációs gázkazánnal lesz megtervezve padló és falfűtési kialakítással

o   Szellőzés: mesterséges hő visszanyerős szellőztető berendezést tervezünk egyedi szabályozással

 

ÖSSZEFOGLALÁS

Egy olyan mediterrán családi ház megtervezése a cél ami funkciójában és formájával a család igényeinek megfelelő és a településkép előnyére válik.

Jó térkapcsolatok, tágas, világos terek lettek kialakítva. A modern ház nappali tartózkodás terei és a privát szféra terei térben elkülönülnek, a gyerekszoba és szülői hálószoba elhatárolt de mégis közel található egymáshoz.

Látványos lépcsőtér kialakítást terveztem ami a lakás központi részén helyezkedik el.